Praktijkondersteuner (POH) Ouderenzorg
Door de vergrijzing neemt ook het aantal kwetsbare ouderen toe. Dit zijn mensen die, meestal door ziekte of achteruitgang, steeds meer het vermogen verliezen om zich geestelijk of lichamelijk staande te houden. Deze kwetsbaarheid wordt vaak versterkt doordat ouderen langer zelfstandig wonen. De groep kwetsbare ouderen lijdt dikwijls aan verschillende aandoeningen tegelijk, gebruikt vaak veel medicatie die door meerdere artsen (huisarts, specialist) is voorgeschreven. Rond de zorg van kwetsbare ouderen zijn vaak veel verschillende hulpverleners of instanties betrokken. Goede onderlinge afstemming is daarbij erg belangrijk.
De praktijkondersteuner Ouderenzorg heeft een belangrijke rol bij deze kwetsbare groep ouderen. Zij wordt ingezet om de complexe problematiek goed in kaart te brengen en om de zorg indien nodig beter te coördineren. Uitgangspunten zijn dat de patiënt centraal staat, de huisarts de regie rond de zorg van de patiënt houdt en dat verschillende disciplines actief betrokken worden. Te denken valt daarbij aan thuiszorgorganisaties, GGZ, mantelzorgers, geriaters, specialist ouderengeneeskunde, casemanager dementie, WMO, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, kortom: iedereen die een rol kan hebben in de zorg rondom deze mensen.
Hoe werkt het ?
Onze praktijkondersteuner Ouderenzorg, Irene Smits, nodigt mensen van 75 jaar en ouder uit op het spreekuur of bezoekt de mensen thuis. Tijdens het spreekuur of huisbezoek wordt samen met de oudere en eventuele mantelzorger de behoefte aan zorg en ondersteuning in kaart gebracht. Veranderingen in de gezondheidstoestand kunnen zo in een vroeg stadium worden gesignaleerd. Onderwerpen die besproken worden, zijn onder andere medicijngebruik, bewegen, vervoer, zelfzorg en sociale activiteiten, vallen, vergeetachtigheid. De praktijkondersteuner bespreekt met de huisarts wat er uit de gesprekken naar voren is gekomen. Met deze werkwijze willen wij bevorderen dat mensen van 75 jaar en ouder met passende hulp zo gezond en zelfredzaam mogelijk in de eigen woonomgeving kunnen functioneren.
Daarnaast kunnen kwetsbare ouderen, die niet meer in staat zijn naar de huisartsenpraktijk te komen voor de kwartaalcontrole hypertensie (bloeddruk) of Diabetes Mellitus (suikerziekte), door de praktijkondersteuner Ouderenzorg thuis bezocht worden. U kunt via uw huisarts/doktersassistente een afspraak voor een huisbezoek inplannen in de agenda van Irene Smits.
Irene Smits werkt op maandag, dinsdag en woensdag. Heeft u vragen voor de praktijkondersteuner, neemt u dan contact op met de doktersassistente.
Kosten?
De POH valt geheel onder de huisartsenzorg en wordt dus volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Er is geen eigen bijdrage nodig en het consult gaat ook niet ten koste van uw eigen risico.